Međunarodni tjedan gluhih osoba

Već tradicionalno, još od 1958. godine, i ove se godine od 19. do 25. rujna obilježava Međunarodni tjedan gluhih osoba. Prilika je to da Gluhi pokažu svoj uspjeh, svoj jezik, svoju bogatu kulturu i povijest, ali i da kroz raznovrsne edukacije podignu svijest javnosti i upozore na svoja prava.

U sklopu ovogodišnje teme, WFD (Svjetska organizacija Gluhih) se odlučila pozabaviti pitanjem izgradnje inkluzivnog društva za sve. Posebna pozornost stoga je usmjerena na budućnost korištenja znakovnog jezika u obrazovanju, kao i na zapošljavanje gluhih osoba te njihovu ravnopravnost u društvu općenito.

Neka od zanimljivih predavanja odnose se i na zdravstvene teme te zaštitu gluhih osoba u novim izazovnim vremenima. Svoj doprinos ovoj, danas više no ikada, važnoj temi dala je i udruga Zaželi te je ove godine pokrenut projekt „Budimo zdravi, birajmo zdravlje!“, koji svoj sadržaj prilagođava gluhim osobama te omogućuje prijevod svih predavanja na hrvatski znakovni jezik.

 U sklopu Međunarodnog tjedna Gluhih 23. rujna će se obilježiti i Međunarodni dan znakovnih jezika s ovogodišnjom temom: Znakovni jezik nas ujedinjuje! Cilj je kroz različite suradnje nastaviti s promocijom važnosti znakovnih jezika, ali i zaštitom lingvističkih i kulturnih identiteta gluhih osoba diljem svijeta.

Svim gluhim, nagluhim i gluhoslijepim osobama želimo sretan Međunarodni tjedan Gluhih, kao i Međunarodni dan znakovnih jezika te se sa zadovoljstvom obvezujemo kroz projekt „Zaželi:Ravnopravnost!“ pružati im kvalitetnu podršku u različitim aktivnostima te ih tako podržavati i osnaživati i u budućnosti!