Završna konferencija

Dana 13. ožujka 2023. godine u hotelu Academia održana je završna konferencija projekta Zaželi: Ravnopravnost!, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0096.

Projekt se provodio 20 mjeseci, a od 19. srpnja 2021. do 19. ožujka 2023. godine s ciljem širenja usluge komunikacijskih posrednika za aktivno socijalno uključivanje gluhih osoba te prevladavanje društvene izoliranosti za najugroženije članove lokalne zajednice.

Projektom se pružala usluga komunikacijskog posrednika za 21 osobu s oštećenjem sluha, na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, putem prijelaznih ugovora, preuzima financiranje troška rada komunikacijskog posrednika do 30. lipnja 2023. godine, nakon kojeg razdoblja bi usluge osobne asistencije trebale biti regulirane novim Zakonom o osobnim asistentima za koji se predviđa stupanje na snagu s 1. srpnjem 2023. godine.

Kao i do sada, Udruga Zaželi će se potruditi osigurati neprestan rad osobnih asistenata za sve svoje članove.

Na konferenciji su nas također posjetili kolege iz inPortala, portala za osobe s invaliditetom. Što su oni imali za reći o projektu, pogledajte na poveznici.

Posjetite nas i na stranici projekta!

Projekt Zaželi: Ravnopravnost! financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 751.060,00 kn s intenzitetom potpore 100%.

Međunarodni tjedan gluhih osoba

Već tradicionalno, još od 1958. godine, i ove se godine od 19. do 25. rujna obilježava Međunarodni tjedan gluhih osoba. Prilika je to da Gluhi pokažu svoj uspjeh, svoj jezik, svoju bogatu kulturu i povijest, ali i da kroz raznovrsne edukacije podignu svijest javnosti i upozore na svoja prava.

U sklopu ovogodišnje teme, WFD (Svjetska organizacija Gluhih) se odlučila pozabaviti pitanjem izgradnje inkluzivnog društva za sve. Posebna pozornost stoga je usmjerena na budućnost korištenja znakovnog jezika u obrazovanju, kao i na zapošljavanje gluhih osoba te njihovu ravnopravnost u društvu općenito.

Neka od zanimljivih predavanja odnose se i na zdravstvene teme te zaštitu gluhih osoba u novim izazovnim vremenima. Svoj doprinos ovoj, danas više no ikada, važnoj temi dala je i udruga Zaželi te je ove godine pokrenut projekt Budimo zdravi, birajmo zdravlje!, koji svoj sadržaj prilagođava gluhim osobama te omogućuje prijevod svih predavanja na hrvatski znakovni jezik.

 U sklopu Međunarodnog tjedna Gluhih 23. rujna će se obilježiti i Međunarodni dan znakovnih jezika s ovogodišnjom temom: Znakovni jezik nas ujedinjuje! Cilj je kroz različite suradnje nastaviti s promocijom važnosti znakovnih jezika, ali i zaštitom lingvističkih i kulturnih identiteta gluhih osoba diljem svijeta.

Svim gluhim, nagluhim i gluhoslijepim osobama želimo sretan Međunarodni tjedan Gluhih, kao i Međunarodni dan znakovnih jezika te se sa zadovoljstvom obvezujemo kroz projekt “Zaželi:Ravnopravnost!“ pružati im kvalitetnu podršku u različitim aktivnostima te ih tako podržavati i osnaživati i u budućnosti!

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Predstavljanje projekta „Zaželi: Ravnopravnost"

Predstavljanje projekta „Zaželi: Ravnopravnost“, kroz koji se pružaju usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika za 20 gluhih i nagluhih osoba s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, održano je 4. listopada ove godine.

Nakon uvoda koji je uključivao upoznavanje s radom udruge Zaželi, koja djeluje na različitim društvenim područjima, održana je i edukacija korisnika o pravilnom načinu korištenja usluge.

Korisnicima su najprije predstavljene pojedinosti vezano uz projekt na kojem su zaposleni jedan koordinator te dva prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika, a potom je kroz zanimljivo osmišljenu prezentaciju izložena kratka povijest prevoditeljske „struke“.

Osim predstavljanja zaposlenika i izlaganja na temu njihovog radnog mjesta, odgovornosti te poštivanja etičkog kodeksa, korisnici usluge su informirani o svojim obavezama, ali i upućeni u svoja prava ostvarena na temelju zakonskih okvira pružanja i korištenja usluge prevoditelja.

Pomno su objašnjena sva prava iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja, obrazovanja i sl. koja i prema Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za cilj imaju osiguranje mogućnosti pristupa socijalnom, ekonomskom i kulturnom okruženju za gluhe i gluhoslijepe osobe.

Projekt „Zaželi:Ravnopravnost“ zasigurno će doprinijeti pri ostvarivanju prava gluhih osoba koji koriste ovu uslugu, a time i direktno uvelike poboljšati kvalitetu njihovog života.

Projekt “Zaželi: Ravnopravnost!“, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0096 financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u 100% intenzitetu.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Međunarodni dan znakovnih jezika

Godine 2018. Generalna skupština UN-a proglasila je 23. rujna Međunarodnim danom znakovnih jezika. Od tada se on svake godine slavi u sklopu Međunarodnog tjedna Gluhih.

Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima, promovirajući njihovu važnost, te jačati njihov status, budući da je znakovni jezik nužan preduvjet koji osigurava ostvarivanje različitih prava te potpunu inkluziju Gluhih.

U svijetu se koristi više od 300 znakovnih jezika, a do sada je priznato njih preko 130. Među njima je i Hrvatski znakovni jezik, kojeg je Hrvatski sabor priznao 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj.

Projekt “Zaželi: Ravnopravnost!”, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0096 financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u 100% intenzitetu.

Međunarodni tjedan Gluhih inicijativa je Svjetske federacije gluhih (WFD), koja je po prvi puta pokrenuta 1958. godine u Italiji, u Rimu. Budući da je prvi svjetski Kongres WFD održan u rujnu 1951. godine, odlučeno je da se tom važnom događaju u spomen proslava Tjedna gluhih također održi u tom mjesecu. Stoga se od 1958. Međunarodni tjedan Gluhih tradicionalno slavi svakog posljednjeg tjedna rujna.

Za više po Međunarodnom tjednu gluhih posjetite link.

Projekt “Zaželi: Ravnopravnost!”, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0096 financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u 100% intenzitetu.

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Od sada nas pratite i na posebnoj stranici projekta

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo kako sve novosti o projektu možete pratiti i na zasebnoj projektnoj stranici.

Posjetite nas na poveznici ili kliknite na logo projekta.

USPJEŠNO LJETO - ZAPOČEO JE PROJEKT "ZAŽELI: RAVNOPRAVNOST!"

Dana 19. srpnja 2021. godine Udruga Zaželi potpisala je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Zaželi: Ravnopravnost!”, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0096 kroz koji će se pružati usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika za 20 gluhih i nagluhih osoba s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. 

Projekt će se provoditi 20 mjeseci, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 751.060,00 kn s intenzitetom potpore 100%.

Cilj projekta je širenje usluge komunikacijskih posrednika za aktivno socijalno uključivanje 20 gluhih osoba te prevladavanje društvene izoliranosti za najugroženije članove lokalne zajednice.

U tu svrhu, na projektu će biti zaposlena dva komunikacijska posrednika koja će biti dostupna korisnicima u svim životnim situacijama koje mogu uključivati odlazak liječniku, ostvarivanje različitih prava, sudjelovanje u obrazovnim programima, vjerskim sadržajima, sportskim aktivnostima i slično.

Usluga komunikacijskog posrednika krucijalna  je za sprječavanje socijalne isključenosti te uspješnu integraciju (na)gluhih osoba u društvo, a ujedno je i osnova svih drugih socijalnih usluga za ovu populaciju, budući da je pravilno prenesena informacija nužna za ostvarivanje prava, poštivanje obaveza te uključivanje u različite aktivnosti.

Ovim će se projektom, prvenstveno kroz prevladavanje komunikacijske barijere, uvelike poboljšati kvaliteta života za 20 gluhih i nagluhih osoba.

Za više o EU fondovima posjetite:
 

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Udruga Zaželi je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.