Budimo zdravi, birajmo zdravlje – aktivnosti kroz prosinac

Dragi svi,

Udruga Zaželi kroz mjesec prosinac nastavila je s provođenjem mnoštva aktivnosti na projektu „Budimo zdravi, birajmo zdravlje“.

U prosincu smo aktivnosti posvetili dijabetesu te smo održali tri edukacije na temu „Dijabetes i kako živjeti s njim“. Prva edukacija održana je u Zagrebu 12. prosinca 2022., druga u Pisarovini 14. prosinca 2022., dok je treća održana 15. prosinca 2022. u Vrbju.

Održavanjem ovih edukacija željeli smo informirati ljude da je dijabetes veliki problem današnjice. U Hrvatskoj je u 2021. bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

Šećerna bolest je 3. vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 %. Da je riječ o gorućem problemu govori i veliki broj zainteresiranih koji su sudjelovali na edukaciji. Nadamo se da smo ovom edukacijom pridonijeli promjeni životnih stilova i prevenciji ove bolesti.

Tijekom prosinca na portalu projekta i na njegovim društvenim mrežama (facebook, instagram, twitter) objavili smo nekoliko zanimljivih članaka. Pozivamo Vas da posjetite naš portal i saznate što su to probiotici, kako djeluju i kada ih je dobro koristiti.

Jedan članak smo posvetili i problemu koji se javlja u blagdansko vrijeme, a to je prejedanje. Ako Vas zanima kako izbjeći blagdansko prejedanje, pročitajte članak na našem portalu.

Također, dizajnirana je i tiskana brošura pod nazivom „Kako u zdravstvu komunicirati s gluhim osobama” s kojom se želi pomoći medicinskom osoblju kada im na pregled dođu gluhe osobe.

Brošure su krajem mjeseca podijeljene na tri područja provedbe projekta u bolnice i domove zdravlja kako bi ih koristili zdravstveni djelatnici.

Projekt “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!“ provodi Udruga Zaželi u partnerstvu s Općinom Vrbje i Općinom Pisarovina.

Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 494.184,48 HRK s intenzitetom potpore od 100%, a trajanje projekta je 12 mjeseci.