Međunarodni tjedan gluhih

Međunarodni tjedan Gluhih inicijativa je Svjetske federacije gluhih (WFD), koja je po prvi puta pokrenuta 1958. godine u Italiji, u Rimu. Budući da je prvi svjetski Kongres WFD održan u rujnu 1951. godine, odlučeno je da se tom važnom događaju u spomen proslava Tjedna gluhih također održi u tom mjesecu. Stoga se od 1958. Međunarodni tjedan Gluhih tradicionalno slavi svakog posljednjeg tjedna rujna.

Od iste godine, svake posljednje subote u rujnu, Gluhi diljem svijeta prigodno obilježavaju i svoj dan, Međunarodni dan Gluhih, a u proslavi i različitim popratnim aktivnostima sudjeluju Gluhi, njihove obitelji, prijatelji, prevoditelji, zastupnici državnih tijela kao i organizacije osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog tjedna Gluhih i Međunarodnog dana Gluhih jest podizanje svijesti javnosti o njihovim pravima, poučavajući ujedno i o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba.

Osim educiranja i senzibilizacije javnosti, ove aktivnosti bi trebale kroz promicanje prava Gluhih rezultirati i pokretanjem važnih promjena, kojima bi se poboljšao njihov položaj u društvu, omogućilo bolje obrazovanje i zapošljavanje, a sukladno tome i njihova kvaliteta života.

Važnost navedenog prepoznala je i Udruga Zaželi te je kroz projekt “Zaželi: Ravnopravnost!“ dala svoj značajan obol. Uz srdačne čestitke svim Gluhima povodom ovih važnih događaja, obećajemo da ćemo ih kroz različite aktivnosti nastojati osnaživati i dalje.