Međunarodni dan znakovnih jezika

Godine 2018. Generalna skupština UN-a proglasila je 23. rujna Međunarodnim danom znakovnih jezika. Od tada se on svake godine slavi u sklopu Međunarodnog tjedna Gluhih.

Cilj proslave ovog dana je podići svijest o znakovnim jezicima, promovirajući njihovu važnost, te jačati njihov status, budući da je znakovni jezik nužan preduvjet koji osigurava ostvarivanje različitih prava te potpunu inkluziju Gluhih.

U svijetu se koristi više od 300 znakovnih jezika, a do sada je priznato njih preko 130. Među njima je i Hrvatski znakovni jezik, kojeg je Hrvatski sabor priznao 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj.

Pravo na znakovni jezik prioritet je gluhih osoba, jer je krucijalan za pristup obrazovanju i informacijama te na taj način i ostvarivanju jednakih mogućnosti na različitim životnim područjima.

I Udruga Zaželi, koja kroz projekt „Zaželi: Ravnopravnost!“ zapošljava dva prevoditelja za hrvatski znakovni jezik, pomaže u savladavanju komunikacijskih barijera, a samim time i u direktnom poboljšanju kvalitete života za 20 gluhih i nagluhih osoba.

Svima njima, a i ostalim Gluhima, ponosno želimo sretan Međunarodni dan znakovnih jezika!