Greenwashing = Brainwashing: Studijski posjet  

U sklopu KA210-YOU projekta pod nazivom “Greenwashing = Brainwashing“, od 5. do 7. srpnja 2023., održan je studijski posjet u Zagrebu. Ovaj događaj okupio je tri organizacije – Udrugu Zaželi, Backslash te Caribbean Education and Culture Foundation – s ciljem suočavanja s greenwashingom i promicanja održivih praksi. Tijekom studijskog posjeta, sudionici su imali priliku posjetiti četiri privatne i javne institucije i organizacije u Zagrebu koje se bave proučavanjem utjecaja ljudskih aktivnosti na okoliš te su prikupili informacije potrebne za razvoj digitalnih alata, poput web kalkulatora.

Prvi dan posjeta bio je rezerviran za uvodni sastanak na kojem su sudionici raspravljali o dosadašnjem napretku projekta i uspostavili plan za daljnju provedbu. Također, fokus je bio na Green Manualu, zajedničkom priručniku koji je rezultat suradnje svih partnera. Green Manual ima za cilj pružiti sveobuhvatne informacije o održivim praksama koje se mogu koristiti ne samo od strane partnera, već i od šireg kruga korisnika.


Drugi dan posjeta započeo je posjetom Zelenoj akciji, neprofitnoj organizaciji osnovanoj još 1990. godine sa sjedištem u Zagrebu. Zelena akcija posvećena je unaprjeđenju sustava zaštite okoliša na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Sudionici su imali priliku upoznati se s radom ove organizacije, koja se ističe kroz kampanje, nenasilne direktne akcije i projekte. Posebno su istaknute kampanje protiv devastacije Cvjetnog trga i pješačke zone u Varšavskoj ulici te kampanja “Srđ je naš”, kojom se ukazuje na problem prekomjerne gradnje na Srđu iznad Dubrovnika. Osim toga, Zelena akcija je predstavila svoje projekte poput bicycle repair shopa koji potiče biciklizam i radionice za izradu solara za grijanje vode.


Nakon posjeta Zelenoj akciji, sudionici su se uputili u Energetski institut “Hrvoje Požar“. Ova institucija specijalizirana je za znanstvena istraživanja, stručnu podršku i savjetodavne usluge u području energetike. Sudionici su dobili uvid u različite aspekte energetike, uključujući obnovljive izvore energije, klimatsku zaštitu i energetsku učinkovitost. Ovaj posjet pružio je vrijedne informacije koje će biti od koristi za razvoj digitalnih alata i web kalkulatora u sklopu KA210-YOU projekta.


Treći dan studijskog posjeta uključio je posjete dvjema organizacijama – ZMAG-u (zelena mreža aktivističkih grupa) i Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača (HUZP). ZMAG je udruga koja okuplja praktičare održivog življenja, permakulturne dizajnere, ekološke aktiviste i druge. Sudionici su imali priliku istražiti različite aktivnosti i projekte koje provodi ZMAG, uključujući tečajeve permakulturnog dizajna, radionice ekološkog vrtlarenja, pčelarstva, uzgoja gljiva te druge edukativne programe. S druge strane, posjet HUZP-u pružio je sudionicima uvid u ulogu udruge u zaštiti potrošača u Hrvatskoj. Gospođa Ana Knežević, predstavnica HUZP-a, naglasila je izazove s kojima se suočava zaštita potrošača te važnost edukacije potrošača i prilagodbe zakona kako bi se zadovoljile potrebe potrošača. Sudionici su također raspravljali o greenwashingu i prepoznali važnost jačanja mjera zaštite potrošača u Hrvatskoj.


Studijski posjet u Zagrebu pružio je sudionicima vrijedne uvide i informacije koje će doprinijeti razvoju digitalnih alata i web kalkulatora za KA210-YOU projekt. Posjet institucijama i organizacijama u Zagrebu produbio je razumijevanje sudionika o održivim inicijativama i izazovima koje predstavlja greenwashing. Istaknuo je važnost svijesti potrošača i edukacije u borbi protiv zavaravajućih ekoloških tvrdnji. Studijski posjet služio je kao platforma za razmjenu znanja i suradnju među sudionicima, potvrđujući njihovu predanost promicanju održivih praksi i podizanju svijesti o greenwashingu u njihovim zajednicama.

Studijski posjet označio je značajan korak naprijed u “Greenwashing = Brainwashing” projektu. Sudionicima je pružio vrijedne uvide, inspiraciju i jačanje mreže kako bi nastavili svoje napore u borbi protiv greenwashinga i promicanju održivih praksi. Kroz suradnju i povećanu svijest, ove organizacije imaju za cilj stvaranje zelenije i održivije budućnosti.