Budimo zdravi, birajmo zdravlje – aktivnosti kroz svibanj

Dragi svi,

Udruga Zaželi tijekom mjeseca svibnja nastavila je s mnoštvom aktivnosti na projektu „Budimo zdravi, birajmo zdravlje“.

Kroz mjesec svibanj, organizirali smo tri edukacije na temu „Nutricionizam i osnovni principi pravilne prehrane“. Prva edukacija održana je 4. svibnja 2023. u Pisarovini, druga edukacija je održana 19. svibnja 2023. u Zagrebu, dok je treća održana 24. svibnja 2023. u Vrbju.

Na edukacijama nam je svoje znanje prenijela Ana-Marija Genc, mag.nutr., potaknula je sudionike da više pažnje posvete pravilnoj prehrani koja ima važnu ulogu u održavanju zdravog života. Sudionici su dobili savjete kako planirati obroke, kako kombinirati hranu i kako izbjeći loše prehrambene navike.

Nastavili smo i s aktivnim objavljivanjem zanimljivih i korisnih članaka na portalu projekta kao i na njegovim društvenim mrežama. Ukoliko već niste, pozivamo vas da posjetite naš portal i saznate nešto više o Sezoni krpelja i na koje načine se možemo zaštititi. Pročitajte članak i educirajte se o bolestima koje prenose krpelji i što učiniti kod uboda krpelja.

Kako se 25.5. obilježava Svjetski dan štitnjače i mi smo jedan članak posvetili štitnjači. Posjetite portal i saznajte sve o bolestima štitnjače, potrebi preventivnih pregleda i dijagnostike s ciljem ranog otkrivanja, liječenja i prevencije bolesti .

Također, u ponedjeljak 15.5. u sklopu provedbe kampanje „Spriječiti, a ne liječiti!“ održali smo okrugli stol na temu: Kronične bolesti i kako ih spriječiti. Cilj okruglog stola bio je podići svijest o važnosti prevencije i liječenja kroničnih bolesti, s posebnim naglaskom na kronične bolesti dišnog sustava i dijabetes.

Nadalje, ovaj mjesec snimljen je i montiran podcast o zdravim životnim navikama. U ovom podcastu posvetili smo se pravilnoj prehrani. Istražili smo različite aspekte nutricionizma i zdravih načina života kako bismo vam pružili korisne informacije, praktične savjete i inspiraciju za postizanje optimalnog zdravlja.

Projekt se provodi u partnerstvu s Općinom Vrbje i Općinom Pisarovina. Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP. Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 65.589,55 € (494.184,48 HRK) s intenzitetom potpore od 100%. Trajanje projekta je 12 mjeseci.