Zaželi: Videćeg pratitelja – završna konferencija

Dana 27. veljače 2023. godine u hotelu Academia održana je završna konferencija projekta Zaželi: Videćeg pratitelja, kodnoga broja UP.02.2.2.14.0129.

Projekt se provodio 20 mjeseci, a od 1. srpnja 2021. do 1. ožujka 2023. godine s ciljem povećanja socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života slijepih osoba i osoba s oštećenjem vida kroz pružanje usluge videćeg pratitelja.

Projektom se pružala usluga videćeg pratitelja za sedam osoba s oštećenjem vida, na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Završetkom projekta, usluga videćeg pratitelja ne završava! Naime, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske, putem prijelaznih ugovora, preuzima financiranje troška rada videćeg pratitelja do 30. lipnja 2023. godine, nakon kojeg razdoblja bi usluge osobne asistencije trebale biti regulirane novim Zakonom o osobnim asistentima za koji se predviđa stupanje na snagu s 1. srpnjem 2023. godine.

Kao i do sada, Udruga Zaželi će se potruditi osigurati neprestan rad osobnih asistenata za sve svoje članove.

Na konferenciji su nas također posjetili kolege iz inPortala, portala za osobe s invaliditetom. Što su oni imali za reći o projektu, pogledajte na poveznici.

Projekt Zaželi: Videćeg pratitelja financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 499.826,00 kn s intenzitetom potpore od 100%.