Međunarodni dan bijelog štapa i Međunarodni dan slijepih osoba

Svim korisnicima bijelog štapa želimo čestitati dan koji se u Hrvatskoj obilježava još od 1996. godine, a s ciljem podizanja svijesti građana o problemima i potrebama slijepih i slabovidnih osoba, koje su samostalnije i neovisnije upravo zahvaljujući bijelom štapu.

U Hrvatskoj živi oko 5900 slijepih osoba, a njihov nezadovoljavajući položaj u društvu proizlazi iz otežane mogućnosti zapošljavanja, svakodnevno prisutne diskriminacije i stigmatizacije te nemogućnosti nabavke asistivne tehnologije i pomagala.

Bijeli štap je pomagalo koje slijepim i slabovidnim osobama omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu, a ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa pokrenula je Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine, ali se tzv. dugi bijeli štap kao pomagalo za kretanje slijepih osoba počinje koristiti tek nakon Drugog svjetskog rata.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine, počevši od 15. listopada 1964. godine, kada je Lyndon B. Johnson, ondašnji predsjednik SAD-a, taj datum proglasio danom bijelog štapa. Međunarodni dan bijelog štapa s vremenom je prerastao u Međunarodni dan slijepih.

Na listi Svjetske zdravstvene organizacije sljepoća je navedena kao jedna od najtežih vrsta invaliditeta, jer se pojavom sljepoće gubi orijentacija u prostoru, onemogućeno je pravolinijsko kretanje te često dolazi i do teških deformacija kralježnice.

Šokantan je podatak da slijepa osoba koja koristi štap u samostalnom kretanju za samo jedan prijeđeni kilometar potroši jednaku količinu energije koju videća osoba potroši kako bi prešla oko 11 kilometara.

Jasno je, stoga, kako je korištenje bijelog štapa u svakodnevnom životu za slijepe osobe iznimno izazovno i neizvjesno. Međunarodni dan bijelog štapa odlična je prilika kako bi se toliko potrebna pozornost posvetila slijepim i slabovidnim osobama, a udruga Zaželi, kroz projekt „Zaželi: Videćeg pratitelja“, svojim je korisnicima posvećena svaki dan u godini!