HNK u Šibeniku za osobe s oštećenjem sluha

Udruga Zaželi nastavila je svoju suradnju s udrugom Alternator u širenju dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom. U okviru programa Uključi me kulturno proveden je projekt HNK u Šibeniku za osobe s oštećenjem sluha s ciljem uključivanja osoba s oštećenjem sluha u kulturne aktivnosti grada Šibenika i bliže okolice.

Projekt je proveden u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije te HNK u Šibeniku koje je postalo prvo kazalište u tom dijelu Hrvatske koje je omogućilo dostupnost i pristup kulturnog sadržaja osobama s oštećenjem sluha.

Kroz projekt prilagođene su ukupno 4 kazališne predstave putem titlova za gluhe i nagluhe osobe, a za što je bila zadužena Udruga Zaželi i njeni suradnici.  Osim što su suradnici Udruge Zaželi sudjelovali u odabiru kazališnih predstava za prilagodbu, također bili su zaduženi za izradu titlova i titlovanje uživo na predstavama Guja u njedrima (izvedena 04.05.2022.) i Ženski orkestar (izvedena 16.05.2022.) te na dvjema dječjim predstavama u sklopu 62. Međunarodnog dječjeg festivala – Najljepši posao na svijetu čija je izbvedba bila 21. lipnja 2022. i Slonić distonić izvedenu 27. lipnja 2022.

Također, u okviru projekta, naša suradnica Iwa Dugač održala je i radionicu ”Osposobljavanje stručnjaka za prilagodbu kazališne umjetnosti za gluhe i nagluhe osobe’‘. Sudionici radionice su kroz dva radna dana (21. i 22.06.2022.) prošli osposobljavanje kroz teme oštećenje sluha i njegove posljedice, sustavi i oblici komunikacije gluhih i nagluhih osoba, pismenost gluhih i nagluhih osoba, prilagodba kazališne umjetnosti za gluhe i nagluhe osobe (načini prilagodbe s primjerima iz prakse i preporuke za rad) te su prošli vježbe izrade prilagođenih titlova i titlovanje uživo na primjerima.

Projekt je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH kroz Javni poziv za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.