Budimo zdravi, birajmo zdravlje – aktivnosti kroz studeni

Dragi naši,

Želimo Vas uputiti u tijek provedbe aktivnosti na projektu „Budimo zdravi, birajmo zdravlje“. Kao i u prethodnim mjesecima, kroz mjesec studeni proveli smo mnoštvo zanimljivih aktivnosti s kojima smo Vas željeli potaknuti da počnete više brinuti o vlastitom zdravlju.

U studenom smo organizirali Okrugli stol na temu Kronične bolesti i kako ih spriječiti. Na Okruglom stolu sudjelovali su naši partneri iz općine Pisarovina i općine Vrbje. Predavači su iznijeli trenutno stanje vezano za kronične bolesti, programe prevencije i kampanje koje se provode u svrhu prevencije kroničnih bolesti na području općine Pisarovina, općine Vrbje i Zagreba. Svi prisutni mogli su se uključiti i aktivno sudjelovati u raspravama, dok je na postavljena pitanja odgovaralo medicinsko osoblje prisutno na Okruglom stolu.

Također, ovaj mjesec posvetili smo se dijabetesu pošto je 14. studenog Svjetski dan šećerne bolesti. Povodom toga, za sve zainteresirane, organizirali smo mjerenje tlaka i šećera u krvi. Odazvao se velik broj korisnika što nam je iznimno drago jer je cilj akcije bio podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih, prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele.

Tijekom studenog na portalu projekta i na njegovim društvenim mrežama ( facebook ,  instagram ,  twitter ) objavili smo nekoliko zanimljivih članaka. Pozivamo Vas da posjetite naš portal i saznate koji su uzroci gestacijskog dijabetesa i na koji način se on može prevenirati. Također, pisali smo i o celijakiji – autoimunoj bolesti od koje boluje oko 1% osoba na svijetu, a epidemiološki podaci pokazuju da učestalost posljednjih godina dodatno raste.

Projekt “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!“ provodi Udruga Zaželi u partnerstvu s Općinom Vrbje i Općinom Pisarovina.

Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 494.184,48 HRK s intenzitetom potpore od 100%, a trajanje projekta je 12 mjeseci.