Budimo zdravi, birajmo zdravlje – aktivnosti kroz siječanj

Dragi svi,

Udruga Zaželi tijekom mjeseca siječnja nastavila je s mnoštvom aktivnosti na projektu „Budimo zdravi, birajmo zdravlje“. Kroz mjesec siječanj, organizirali smo tri edukacije na temu „Prevencija od ugriza zmija“. Prve dvije edukacije održane su 17. siječnja 2023. u Zagrebu i Pisarovini, dok je treća održana 25. siječnja 2023. u Vrbju.

Na edukacijama su nam svoje znanje i anegdote prenijela dva najiskusnija zmijolovca u Hrvatskoj. Vlado Lađarević i Darko Karamazan djeluju putem udruge Zmijolovac koja se primarno bavi preventivnom zaštitom ljudi, njihovom edukacijom kao i zaštitom životinja. Na edukacije se odazvao veći broj korisnika koji su bili iznimno zadovoljni održanom prezentacijom te će stečeno znanje o opasnosti od ugriza zmija, prevenciji istih te metodama prve pomoći moći primijeniti u svakodnevnom životu.

Također, u sklopu projekta napravljena je i emitirana radio emisija na temu „Kako se riješiti poroka koji loše utječu na zdravlje“. Emisiju je emitirao Radio Nova Gradiška 21. siječnja 2023. u 15 sati. U emisiji je bilo govora o ovisnostima i porocima koji loše utječu na zdravlje te o njihovoj prevenciji i liječenju. Trenutno su u izradi još dvije emisije na ovu temu koje će ubrzo biti emitirane na području Općine Pisarovina i na području Zagreba.

Nastavili smo i s aktivnim objavljivanjem zanimljivih i korisnih članaka na portalu projekta kao i na njegovim društvenim mrežama. Ukoliko već niste, pozivamo vas da posjetite naš portal i saznate nešto više o multiploj sklerozi, bolesti koja se često naziva bolest s tisuću lica.

21.1. obilježen je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Dan mimoza te smo i mi našim čitateljima željeli skrenuti pažnju na drugi najčešći karcinom od kojeg obolijevaju žene. Dan mimoza obilježava se svake treće subote u siječnju kako bi se podigla svijest i važnost redovitih ginekoloških pregleda i edukacija o prevenciji bolesti.

Projekt “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!“ provodi Udruga Zaželi u partnerstvu s Općinom Vrbje i Općinom Pisarovina. Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 494.184,48 HRK s intenzitetom potpore od 100%, a trajanje projekta je 12 mjeseci.