KICK OFF MEETING, GREENWASHING=BRAINWASHING

Dragi naši,

Predstavnici udruge Zaželi prošli su tjedan u Zagrebu ugostili partnere iz udruge Backslash iz španjolske Valencije. Radi se ujedno o prvoj aktivnosti našeg novog Eramus+ projekta pod nazivom „Greenwashing=Brainwashing“, čiji je Koordinator naša (i vaša) udruga. Projekt se bavi jednom od najvećih manipulacija suvremenog doba- takozvanim „greenwashingom“, koji je zapravo vrsta marketinškog spina koji se koristi kako bi se javnost uvjerila da su proizvodi, politike i djelovanje određene organizacije ekološki prihvatljiviji nego što zaista jesu.

Drago nam je što možemo reći kako je ovaj dvodnevni sastanak bio izrazito produktivan, pa su predstavnici uključenih organizacija definirali daljnju provedbu projektnih aktivnosti, izradili pripadajući monitoring plan, ali i potpisali partnerski ugovor. Sigurni smo kako će se ovaj sastanak odraziti i na kvalitetu provedbe drugih aktivnosti, od kojih nam najprije slijede lokalni treninzi klimatske i okolišne pismenosti, pa ćemo iskoristiti priliku i pozvati sve naše mlade članove da se uključe i postanu dio ovog Erasmus+ projekta. Naravno, o tome ćete detaljnije čitati u danima koji slijede.

Ovakvi su sastanci ujedno i izvrsna prilika za jačanje partnerstva i uspostavljanje suradničkih odnosa koji će olakšati provedbu ambicioznih aktivnosti koje slijede. Kao predstavnici udruge Zaželi, moramo naglasiti kako smo ponosni na kontinuirano širenje suradničke mreže i povećanje prepoznatljivosti naše organizacije, ovoga puta na europskoj, ali i međunarodnoj razini. Podsjećamo kako je u provedbu projekta uključena i organizacija sa Kariba, „Carribean Education and Culture Foundation“, čiji predstavnici ovoga puta nisu mogli sudjelovati uživo, ali su se uključili putem Zooma. Budući da se radi o prvoj aktivnosti
projekta, ne sumnjamo kako će biti prilike za druženje uživo, kako na europskom, tako i na američkom tlu.

Osim što ovim projektom želimo u široj zajednici povećati svijest o ekološkoj manipulaciji i njezinim posljedicama, planirani rezultati uključuju i razvoj inovativnih digitalnih alata za mjerenje ekološkog otiska, donošenje deklaracije za provedbu klimatski neutralnih aktivnosti u radu s mladima i jačanje aktivnog građanstva u lokalnoj zajednici, s naglaskom na promicanje treće generacije ljudskih prava.

Ovim putem zahvaljujemo našim partnerima na svom doprinosu i sudjelovanju, a vas pozivamo da nas pratite i dalje i iskoristite priliku za sudjelovanje- s provedbom smo tek počeli!

Do tada, provjerite kako nam je bilo na prvom transnacionalnom sastanku!