Budimo zdravi, birajmo zdravlje – aktivnosti kroz veljaču

Dragi naši,

želimo Vas uputiti u tijek provedbe aktivnosti na projektu “Budimo zdravi, birajmo zdravlje“. Kao i u prethodnim mjesecima, u veljači smo proveli mnoštvo zanimljivih aktivnosti s kojima smo Vas željeli potaknuti da brinete za vlastito zdravlje.

Tijekom veljače na portalu projekta i na njegovim društvenim mrežama (Facebook i Twitter) objavili smo nekoliko zanimljivih članaka. Pozivamo Vas da posjetite naš portal i saznate nešto više o nikotinskim proizvodima nove generacije koji predstavljaju velik izazov za mlade. Iako ovi proizvodi sadrže manje toksičnih tvari nego klasične cigarete, one i dalje sadrže niz potencijalno štetnih supstanci. Također, s obzirom da sadrže nikotin redovitom konzumacijom mogu dovesti do ovisnosti kao i klasične cigarete.

Jedan članak posvetili smo hemoroidima – vrlo čestoj smetnji u životu odraslih osoba. Pročitajte članak i informirajte se o uzrocima, simptomima, vrstama hemoroida te načinima liječenja i savjetima kako ih se može prevenirati.

Ovaj mjesec posvetili smo se bolestima probavnog sustava jer su one prema učestalosti pri samom vrhu i među najčešćim su tegobama zbog kojih se bolesnici javljaju liječniku. Održane su tri edukacije na temu Prevencija bolesti probavnog sustava. Prva edukacija održana je u Pisarovini 15. veljače 2023. godine, druga edukacija održana je u Zagrebu 16. veljače 2023. godine, dok je treća održana veljače 2023. godine u Vrbju. Na sve tri edukacije odazvao se velik broj ljudi koji će stečeno znanje o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti probavnog sustava moći primijeniti u svakodnevnom životu.

Također, u okviru projekta napravljene su i emitirane dvije radio emisije na temu „Kako se riješiti poroka koji loše utječu na zdravlje“. Emisije je izradio i emitirao ZFM – Zarazno dobar radio.

Prva emisija o pušenju emitirana 8. veljače 2023. godine u 13:30 sati, dok je druga emisija o alkoholu emitirana 10. veljače 2023. godine u 13:30 sati. Svrha emisija je bila potaknuti ljude da se riješe poroka i počnu živjeti zdravije.

Projekt “Budimo zdravi, birajmo zdravlje!“ provodi Udruga Zaželi u partnerstvu s Općinom Vrbje Općinom Pisarovina. Projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 494.184,48 HRK s intenzitetom potpore od 100%, a trajanje projekta je 12 mjeseci.