Jačanjem OCD-a do jače zajednice – održano predavanje o zaštiti na radu

Ciklus radionica namijenjenih osobama zaposlenim u udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva završen je predavanjem ”Zaštita na radu – radni prostor siguran za zdravlje”. Predavanje je održala stručnjakinja zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša Lidija Huljak, također i suradnica udruge Hrvatska udruga menadžera sigurnosti.

Kroz predavanje prikazan zakonski okvir zaštite na radu s posebnim osvrtom na zaštitu zdravlja na radnom mjestu i zaštite od zaraze. Obzirom da su na radionici bili predstavnici udruga koje pružaju usluge osobne asistencije svojim članovima/korisnicima usluga – usluge tumača/prevoditelja znakovnog jezika i usluge videćih pratitelja, poseban naglasak stavljen je na zaštitu od zaraze osobnih asistenata te na organizaciju rada u slučaju zaraze zaposlenika.

Predavanje je održano 27. prosinca 2021. putem on line platforme Google Meet, a na predavanju su sudjelovali zaposlenici i voditelji (odgovorne osobe) udruga iz područja socijalne djelatnosti, kulture te ostale zainteresirane osobe iz privatnog sektora.

Ciklus radionica financirao je Grad Zagreb u okviru aktivnosti ”Jačanjem OCD-a do jače zajednice” kroz Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama iz sredstava Proračuna Grada Zagreba za 2021. godinu.

Jačanjem OCD-a do jače zajednice - održana druga radionica

Udruga Zaželi i u studenom je provela radionice/treninge za jačanje kapaciteta OCD-a na području Grada Zagreba.

Druga radionica/trening namijenjen osobama zaposlenim u udrugama i ostalim organizacijama civilnog društva provela je diplomiranja psihologinja i diplomirana socijalna radnica, geštalt psihoterapeutkinja u edukaciji Maria Tomić Preiner pod nazivom ”Zaštita mentalnog zdravlja kroz vježbe za jačanje osobnih kapaciteta”. Radionica/trening održan je u trajanju od dva radna dana, 25. i 26. studenog 2021. te su polaznici dobili (teoretski) uvid u:

  • razumijevanje pojma osobne odgovornosti u radu s klijentima/korisnicima,
  • koje su to tehnike samopomoći i tehnike za postizanje ravnoteže u poslovnom i privatnom životu.

Tijekom drugog dana održavanja radionice, polaznici su kroz iskustveno učenje i tehnike samoprocjene radili na osvještavanju slike sebe kao pomagača.

Na radionici su osim zaposlenika Udruge Zaželi, sudjelovali i zaposlenici drugih udruga iz područja socijalne djelatnosti.

Jačanjem OCD-a do jače zajednice - održana prva radionica

Udruga Zaželi započela je s provođenjem edukativnih radionica/treninga namijenjenih osobama zaposlenima u organizacijama civilnog društva na području Grada Zagreba. Osnovni cilj radionica jest jačanje mentalnog i socijalnog kapaciteta stručnjaka koji pružaju usluge u zajednici, odnosno jačanje kapaciteta OCD-a, prve stanice gdje se osobe u potrebi obraćaju za pomoć.

Unazad godinu dana, svjedoci smo značaja kojeg OCD imaju u društvu kao produžena ruka sustavu  – razorni potresi u Hrvatskoj i borba  s pandemijom COVID-19 bolesti dokazali su važnost koju volonteri i OCD imaju u rješavanju kriznih situacija.

No, vrlo mali broj ljudi sjeti se pitati volontere, zaposlenike OCD kako se oni nose s kriznim situacijama. Od njih se očekuje da budu prisebni, na pravom  mjestu u pravom trenutku, pripremljeni za pružanje podrške s točnom i provjerenom informacijom. Kako u takvim situacijama ostati ”hladne glave”?

Upravo zato, Udruga Zaželi je osmislila ciklus radionica/treninga za osobe zaposlene u udrugama u svrhu prevladavanja vlastitih strahova i preveniranje daljnjih poremećaja zbog stresnih nepredvidivih situacija.

Prva takva radionica održana je 25. listopada 2021. u prostorijama udruge. Radionicu pod nazivom ”Stres – sve njegove varijacije: normalni-nenormalni, burn out stres. Kako prepoznati razliku i pomoći si?” održala je diplomiranja psihologinja i diplomirana socijalna radnica, gđa Maria Tomić Preiner, također i geštalt psihoterapeutkinja u edukaciji.

Kroz radionicu/trening polaznici su dobili odgovore na pitanja:

  • što je to pozitivan i negativan stres;
  • koji su simptomi stresa i kako s njima izaći na kraj;
  • koje su vrste reakcija na stresnu situaciju i razlike među njima

Također, polaznici radionice ojačali su svoje tehnike za smanjenje stresa na radnom mjestu i svakodnevnom životu.

Izvoditeljica aktivnosti koristila je interaktivan način rada, ppt izlaganje, video materijale, tehnike samoprocjene polaznika kao metode rada.

Jačanjem OCD-a do jače zajednice

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je Udruzi Zaželi u kolovozu 2021. godine odobrena jednokratna financijska potpora udrugama od strane Grada Zagreba.

Kroz ovu potporu, Udruga će organizirati ekukativne radionice namjenjene prvenstveno osobama zaposlenima u organizacijama civilnog društva na području Grada Zagreba.

Osnovni cilj radionica je jačanje mentalnog i socijalnog kapaciteta stručnjaka koji pružaju usluge u zajednici.

Svrha radionca je prevladavanje vlastitih strahova i prevencija daljnjih poremećaja do kojih dolazi zbog stresnih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti i potresom.

Zbog naravi i sadržaja radionica, iste će se održavati u živo, postujući pri tome sve mjere za sprečavanje širenja zaraze korona virusom. Iznimno, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, radionice će se održati putem videa (Zoom, Google Meet, Microsoft Teams ili sl.).

Sve radionice će provoditi stručni suradnici Udruge Zaželi (predavanje ex-cathedra, iskustvene vježbe, rasprava), dok je broj predviđenih polaznika po radionici oko 10-ak.

Za prijavu (ili više informacija) slobodno nas kontaktirajte.

Za više o jednokratnim potporama Grada Zagreba posjetite link.

Predviđeni raspored radionica je jednom mjesečno, a ukupno su planirane tri radionice na teme:

  1. Sagorijevanje na poslu i prevencija burn-out sindroma – listopad 2021. godine (1 radni dan)
  2. Zaštita mentalnog zdravlja kroz vježbe za jačanje osobnih kapaciteta – studeni 2021- godine (2 radna dana)
  3. Zaštita na radu – radni prostor siguran za zdravlje – prosinac 2021. godine (1 radni dan)

Udruga Zaželi je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.